Nathalie.

26 maart 2021

2021.

De creatieve uitdaging.

In het gezelschap van mijn camera reis ik een jaar lang van mens naar mens en maak ik 21 unieke portretten. Portretten van mensen die ik al jaren ken óf recent ontmoet heb, iemand die ik bewonder óf iemand waar ik stiekem heel erg benieuwd naar ben. De drijfveer: mensen ontmoeten én in beeld brengen op mijn eigen eigenzinnige manier!

Deze week: Nathalie Verhofstede (9)

Wie is Nathalie Verhofstede?

Nathalie is een telg uit de familie van het gelijknamige familiebedrijf Verhofstede in Temse, een specialist in (oud) hout. Ik ontmoette Nathalie een aantal jaren geleden toen ze ons hielp bij het zoeken naar een houten vloer voor onze woning. De keuze viel op een zwarte, afgebladerde plankenvloer, “barnwood”, houten planken gerecupereerd uit een oude hoeve en na de nodige behandelingen herwerkt tot een nieuw bruikbaar product. Prachtig. Nathalie praatte er met passie over. Kwam meermaals bij ons thuis opmeten. Hielp bij de plaatsing. En zag dat het goed was. Het huis hebben we intussen verkocht, de houten vloer konden we jammer genoeg niet meenemen ;-). Intussen is Nathalie haar eigen weg gegaan. Ze verliet het familiebedrijf en startte haar eigen houtatelier, Atelier Nathalie V.

Nathalie is een heel naturel type. No make-up, niet teveel franjes, puur natuur. Ze groeide op in de houtbranche – haar vader had een houthandel – destijds een echte mannenwereld. Ze leerde er alles over hout, houtsoorten en de bewerkingsmethodes, ze stond in de verkoop, ging mee met de parquetteurs. En dat terwijl ze initieel een opleiding had gevolgd aan de hotelschool. Want koken en bakken, dat was haar allereerste passie. Tot het familiebedrijf haar nodig had, en ze hart en ziel verloor aan hout.

Het houtatelier van Nathalie is uniek. Een charmant, lichtjes vervallen boshuisje, langs de rand van een vijver, verscholen tussen de bomen. Een soort van onontgonnen oase van rust in een verder doodgewone straat. Een streling voor het oog.

Het atelier zelf is een gezellig samengaan van houten planken, boeken, keramiek, een zacht brandende stoof, de altijd aanwezige hond Pastis. Eens je er binnen bent, wil je er blijven. De koffie is er lekker, een koekje is nooit veraf.

Mijn vragen aan Nathalie Verhofstede

Je werkte vroeger voor het familiebedrijf. Intussen heb je je eigen zaak opgestart. Wat doe je nu anders dan  voorheen? 
Nathalie: “Ik heb inderdaad altijd in de houtsector gewerkt, maar terwijl ik vroeger projecten op een vrij methodische manier aanpakte, benader ik mijn projecten nu heel individueel en persoonlijk. Ik creëer houten vloeren voor mensen die oprecht belang hechten aan hun vloer, bij wie houten vloeren een hoofdrol in het huis mogen spelen. Passe-partout vloeren komen in mijn leefwereld niet voor. Ik creëer vloeren specifiek aangepast aan het karakter van een woning. Zeker wanneer het over een renovatie gaat, probeer ik te achterhalen hoe oud de woning is en stel ik me de vraag wat er vroeger zou gelegen hebben. Bij een nieuwbouw ga ik helemaal anders te werk. Dan kijk ik naar wat de bewoners graag zien. Hun smaak. Hun stijl. Wat is er al? En wat kan bijdragen tot die stijl? Iets hedendaags, maar wel iets tijdloos. Een vloer die er binnen 100 jaar nog zal liggen.”

Op welke manier benader jij het hout waar je mee werkt?
Nathalie: “Ik zeg altijd dat ik werk ‘volgens de regels van de kunst’. En die kunst is voor mij de natuur. De natuur is grillig. Maar in al die grilligheid schuilt net de schoonheid. Eigenlijk ben ik zelf een perfectionist, terwijl het materiaal waar ik mee werk verre van perfect is. Ik zal bijvoorbeeld zelden vloeren schuren. Terwijl dat volgens de algemeen geldende regels in de houtsector wel zou moeten. Een houten vloer móet je schuren, móet je plamuren. Maar je móet eigenlijk helemaal niets. Het is dus telkens opnieuw zoeken naar een evenwicht. Maar als ik kan kiezen, dan wint ‘de natuur’ altijd.” 

Ik las ergens dat je hout ook graag vergelijkt met onze huid?
Nathalie: “Klopt. Je hebt verschillende soorten huid. Zelf heb ik een gevoelige huid. Wanneer je daar producten op aanbrengt, dan gaat je huid reageren. Ze zal er beter uit zien, of net minder goed. Vorige week kreeg ik een zware allergische reactie in het gezicht en op mijn armen ten gevolge van bepaald producten waar ik slecht op reageerde. Hout is ook een beetje zo. Daar heb je ook poriën en cellen. Als ik het hout ga bleken, dan zal dat bij elke partij toch een beetje anders zijn. Niet omdat ik andere producten gebruik, want die blijven dezelfde. Maar de basis, het hout op zich, is telkens verschillend. Afhankelijk van waar het gegroeid is, hoe oud het is, er zijn zo veel factoren. Een spannend proces. Je kan het een beetje vergelijken met foto’s ontwikkelen in de donkere kamer denk ik dan. Heel uitdagend, soms ook wat stresserend. Het resultaat moet uiteindelijk goed zijn voor de klant. Gewoon een laagje vernis aanbrengen zou een pak makkelijker zijn ;-).

Je bent een creatief type. Je houdt van kunst en cultuur. Wat jij doet, beschouw ik persoonlijk als een ambacht. Hoe sta jij daar zelf tegenover?
Nathalie“Inderdaad. Zo zie ik het zelf ook. Mensen durven al eens zeggen dat ik een kunstenaar ben, maar daar ben ik het niet meer eens. Ook al kun je zeggen dat de grens tussen beide klein is. Afhankelijk van hoe je het zelf definieert. Kunst is in mijn ogen een creatieve verdienste die van binnenuit komt, vanuit het hart. Ambacht is bekwaam werk, waarbij er een techniek wordt toegepast, die je door heel veel oefenen kan leren. Wat ik doe, is dat laatste. Ook al probeer ik in elk project mijn hart en ziel te leggen. Bovendien is Atelier Nathalie V. mijn job. Ik verdien er mijn boterham mee. Ik maak dus ook compromissen wanneer nodig. Dat kan niet van elke kunstenaar gezegd worden ;-).

Heb je een favoriete houtsoort om mee te werken?
Nathalie: “Ik hou van eik. Het is een heel dankbare houtsoort, omdat de kleur zich heel gemakkelijk laat bewerken. Er zit tannine in eik, waardoor de kleuren na bewerking op een interessante manier kunnen evolueren. Eik is hard en niet zo duur, een topper. Maar dat kan van alles zijn. Ik brand ook, en dat is heel mooi op ‘douglas’ of ‘lariks’. Je gaat het hout dan verbranden of verkolen. Het verkoolde deel wordt er nadien terug afgeborsteld, waardoor je een fantastische nieuwe look krijgt. Prachtig.”

En tot slot, welke goede raad of levenswijsheid kun jij ons meegeven? Nathalie: “Ik kijk elke dag uit over een vijver die pure rust uitstraalt. Maar de quote die ik graag wil meegeven is “Live like a mighty river”!

De levenswijsheid van Nathalie:
“Live like a mighty river'”

fotografie en tekst: Catherine Vereecke • locatie: Atelier Nathalie V. in Sint-Niklaas


OP ZOEK NAAR EEN FOTOGRAAF VOOR JOUW PROJECT?
SHARE THIS STORY
COMMENTS
EXPAND
ADD A COMMENT