Grécie.

2 maart 2021

2021.

De creatieve uitdaging.

In het gezelschap van mijn camera reis ik een jaar lang van mens naar mens en maak ik 21 unieke portretten. Portretten van mensen die ik al jaren ken óf recent ontmoet heb, iemand die ik bewonder óf iemand waar ik stiekem heel erg benieuwd naar ben. De drijfveer: mensen ontmoeten én in beeld brengen op mijn eigen eigenzinnige manier!

Deze week: Grécie Van Innis (5).

Wie is Grécie Van Innis?

De markt in tweedehandskleding groeit snel. Met dank aan milieubewuste jongeren. Een broek die een beetje is versleten, of een trui die al een aantal keren is gedragen. Jongeren hebben er geen problemen mee. Met die houding helpen ze kringloopkleding van hun stoffig imago af. Sterker nog, door hen blijft de markt in tweedehandskleding groeien. 

Gréci Van Innis, vriendin en partner in crime van mijn oudste stiefzoon, is één van die jongeren die overtuigd is van de noodzaak van een groenere wereld. Ze rondde haar studies rechten af met een thesis over circulaire economie. Niet veel later lanceerde ze Stapel.PreOwned, een online kledingshop gespecialiseerd in vintage kledij, enkel te verkrijgen via Instagram. Omdat het project meteen een schot in de roos was en ze het graag grootser ziet, werkt ze nu aan een volgend business model, een online verkoopsplatform waar vintage winkels hun kleding, meubilair en objecten te koop kunnen aanbieden. Maak kennis met Grécie en de wereld van vintage! 

Mijn vragen aan Gréci Van Innis.

Vanwaar jouw passie voor vintage en tweedehandsitems?
Grécie: “Ik behoor tot een generatie die zich – met reden! – zorgen maakt over de toekomst van de planeet. Mijn manier om daar een steentje aan bij te dragen is kleding een tweede kans te geven. Nu – laat ons eerlijk zijn – de initiële reden waarom ik tweedehandswinkels en -markten begon af te snuisteren is eerder van financiële aard. Als student is je budget vrij beperkt. Door tweedehands te kopen, ben je goedkoper af én kun je meteen een eigen en unieke stijl creëren. Na verloop van tijd begon ik me steeds meer te verdiepen in de vele mistoestanden in de mode-industrie die doorgaans te maken hebben met overproductie en overconsumptie. Vervuiling dus. Ik schreef er een thesis over en ben vastbesloten op mijn bescheiden manier een duurzamere economie te helpen ondersteunen.”

Je lanceert binnenkort een online verkoopsplatform voor vintage kleding, meubilair en objecten. Wat versta jij onder vintage?
Grécie: “De term vintage wordt gebruikt voor authentieke artikelen die minimaal 30 jaar oud zijn en uit de vijftiger, zestiger, zeventiger en begin jaren tachtig stammen. Het kan gaan om huishoudelijke artikelen, meubelstukken, kleding, stofjes, schilderijen, vazen en andere spullen voor huis, tuin en keuken. De term tweedehands is een stuk ruimer. Vintage staat voor de stijl kenmerkend voor die specifieke periode.

Je startte tijdens je studies de vintage online kledingshop Stapel.Preowned en je besloot na je studies resoluut de kaart van het ondernemerschap te trekken. Vanwaar de drang om je eigen onderneming te starten? 
Grécie: “Ik heb een droom die ik wil realiseren. En de enige manier waarop ik dat denk te kunnen doen, is door er mij zelf voor de volle 100% achter te zetten. Ik ben graag mijn eigen baas. Ik wil zelf kunnen beslissen wát ik doe en hóe ik het aanpak. Dat komt uiteraard met zijn voor- en nadelen. Financieel geeft het heel wat onzekerheid, maar ook dat helpt om er voor de volle 100% voor te gaan. We hebben ons ingeschreven voor het KBC Start-it programma en staan op het punt om een eerste (kleine) ronde kapitaal op te halen. Daarmee hopen we de eerste 6 maand te overbruggen. It’s getting very real very quickly, maar dat maakt het ook zo motiverend en spannend. 

Wat zijn jouw favoriete tweedehandsshops?
Grécie: “Er zijn er te veel om op te sommen! Laat ons beginnen met Stapel.PreOwned. Hoe kan ik anders ;-). Daarnaast ben ik voor vintage kledij écht fan van Le Freddie, DaysOfGold en de Oostenrijkse pagina Katharina Vintage. Voor vintage meubels en objecten raad ik ar(t)gent, studio bino en hoarderlife aan. 

Denk jij dat de coronacrisis een positieve of een negatieve impact zal hebben op de tweedehandseconomie? 
Grécie: “Heavy question en moeilijk te voorspellen. Langs de ene kant is de pandemie voor de lokale winkels heel hard geweest. Er zullen zeker wel een aantal winkels zijn die het niet overleefd hebben. Langs de andere kant is het overduidelijk dat de vraag naar duurzaamheid alsmaar luider klinkt bij de consument. Je ziet nu ook dat grote kledingbedrijven het schip langzaam aan het keren zijn. Consumenten worden bewuster, de standaard wordt verlegd en het aanbod volgt. Alleen al op Instagram heb ik sinds de pandemie honderden kleine vintage pagina’s zien opstarten. Bovendien mag je niet vergeten dat de opties om je geld uit te geven de laatste maanden zeer schaars waren: geen reizen, amper horeca bezoeken. Misschien geven deze trends allemaal een boost aan de tweedehandseconomie. Ik geloof er alvast in!

En tot slot, jongeren zijn zot van quotes. Wat is jouw goeie raad of levensmotto?
Grécie: “Ik ben 26! Ik heb vooral nog veel goeie raad nodig. Niet dat ik die goeie raad noodzakelijkerwijs opvolg, maar ik heb wel al heel veel bijgeleerd enkel en alleen door met mensen rondom mij te praten en te overleggen. Ik denk dat ik nog twee zaken zou willen meegeven. Langs de ene kant: omring je met mensen die je inspireren en die jou aanvullen. Ik heb echt het geluk mijn co-founder van Stapel.preOwned Marie Lamberechts en mijn huidige co-founder Fleur Timmerman aan mijn zijde te hebben. Langs de andere kant het motto van Stapel.Preowned. Wear the past make it last! We kunnen onze ogen niet langer sluiten voor wat er op komst is. Het is aan ons om ons te scholen en met oplossingen te komen. Daar ben ik rotsvast van overtuigd. 

De levenswijsheid van Gréci:
“Wear the past, make it last

fotografie en tekst: Catherine Vereecke • locatie: flat Grécie Gent


OP ZOEK NAAR EEN FOTOGRAAF VOOR JOUW PROJECT?
SHARE THIS STORY
COMMENTS
EXPAND
ADD A COMMENT