Kristof.

12 februari 2021

2021.

De creatieve uitdaging.

In het gezelschap van mijn camera reis ik van mens naar mens en maak ik unieke portretten. Portretten van mensen die ik al jaren ken óf recent ontmoet heb, iemand die ik bewonder óf iemand waar ik heel erg benieuwd naar ben. De drijfveer: mensen ontmoeten én in beeld brengen op mijn eigen eigenzinnige manier!

Deze week: Kristof Lemahieu.

portretshoot met Kristof Lemahieu zelfzorg

Wie is Kristof Lemahieu?

Nu onze dagen en levens beheerst worden door corona, leek het mij nuttig even stil te staan bij de term ‘zelfzorg’. Volgens de Van Dale luidt de definitie: het zorgen voor zichzelf, m.n. voor eigen welzijn of gezondheid. Goed voor jezelf zorgen klinkt vermoedelijk iets makkelijker dan het is. Het is niet iets wat je snel even afvinkt als één van de vele bulletpoints in je veel te drukke agenda. Goed voor jezelf zorgen is een levenskunst én een levenskeuze. Het is de sleutel voor een veerkrachtig en energiek leven. Het is niet moeilijk, maar het vraagt om enige volharding. En dus ging ik vorige week op bezoek bij Kristof Lemahieu, 45, vader van 3 kinderen, zakelijk leider bij uitgeverij en TV-maker Borgerhoff & Lamberigts, maar bóvenal iemand die zichzelf de voorbije jaren de kunst van zelfzorg heeft eigengemaakt, en wel op een heel specifieke manier.

portretshoot met Kristof Lemahieu portret trap

Mijn vragen aan Kristof Lemahieu.

Vanwaar jouw drang naar zelfzorg?
Kristof: “De voorbije jaren werd ik binnen mijn directe omgeving meermaals geconfronteerd met de verwoestende gevolgen van trauma’s. Ik voelde het mijn plicht om daar zo goed en zo kwaad als het gaat mee om te leren gaan, en ben mij om die reden gaan verdiepen in zelfzorg en psychologie. Stap voor stap, eerst door de omstandigheden gedwongen maar nadien uit diepe overtuiging, ben ik steeds verder gegaan in het integreren van zelfzorg in mijn dagelijkse levensroutine.”

Wat betekent zelfzorg voor jou?
Kristof: “Zelfzorg komt voor mij neer op zorg dragen voor je lichaam én geest, ongeacht de stormen die het leven onvermijdelijk op iedereen afstuurt. Het staat voor bewust leven, leren stilstaan, je lichaam en geest leren controleren en jezelf aanleren hoe je voor de volle 100% in het hier en nu aanwezig kan blijven”.

portretshoot met Kristof Lemahieu landscape

“Wat ons als mens uniek maakt – ons opmerkelijke geheugen en onze enorme verbeeldingskracht – is ook de hoofdoorzaak van het meeste lijden in het leven. Dieren gaan veel beter om met traumatische gebeurtenissen dan mensen. Een haas heeft geen traumatische herinnering aan het feit dat er een dag eerder op hem is gejaagd door een jakhals. Hij denkt ook niet angstig na over het feit of er morgen opnieuw op hem zal worden gejaagd. Maar wij zijn dat vermogen gaandeweg kwijtgeraakt. Wij mensen hebben de neiging om na te denken over het verleden en de toekomst. Continu. En daar lijden we onder. Kort gezegd, denken in het verleden kan leiden tot depressie. Denken over de toekomst kan leiden tot angsten. In het moment van nu zijn, is de enige ware rust. Ons doel zou dus moeten zijn om zoveel mogelijk te focussen op het nu. Zo ontheffen we onszelf van het meeste lijden van het leven.”

En dus, concreet, hoe pak jij dit aan?
Kristof: “Ik laat mij ondermeer inspireren door de Wim Hof Methode. Een methode die ademhalingstechnieken, meditatie en blootstelling aan kou combineert, waardoor je na verloop van tijd blijkbaar in staat bent om het autonome zenuwstelsel en het immuunsysteem te beïnvloeden en aan te sturen, iets wat door de wetenschap niet voor mogelijk werd gehouden, maar intussen wel onderzocht en bewezen is. Door verschillende oefeningen zorgt de Wim Hof Methode ervoor dat je weer in je kracht komt te staan, je balans kunt vinden en je zowel fysiek als mentaal sterker voelt dan ooit. Zoals in alles heeft ook deze methode zijn voor- en tegenstanders, maar persoonlijk ben ik overtuigd van de positieve effecten die deze methode heeft op mijn algemeen welzijn.

Ademhalingstechnieken, meditatie en blootstelling aan kou … tell me more.
Kristof: “Ok. Laat ons beginnen met ademhaling. We ademen continu, maar doen het, verstrooid als we zijn door onze gedachten, helaas veel te oppervlakkig. Terwijl een diepe ademhaling ongelofelijk krachtig is. Verhoogde zuurstofniveaus bevatten een schat aan voordelen. De gespecialiseerde ademhalingstechniek van de Wim Hof-methode bezorgt je meer energie, een verminderd stressniveau en een verbeterde immuunrespons. De bedoeling is dat je tot 40 maal heel diep in en uitademt. Na de laatste uitademing blijf je zitten of liggen tot je niet anders kan dan opnieuw in te ademen. De bedoeling is je lichaam zodanig te trainen dat je het niet-ademen meerdere minuten kan volhouden. Ik doe de ademhalingsoefeningen dagelijks en kan intussen probleemloos minutenlang zonder ademen. Naast de fysieke impact, brengt de oefening je ook helemaal in het nu. Nadien staan al je zintuigen op scherp. Caging the monky mind, at least for a while 😊.”

Wil je de oefening zelf eens uitproberen met de hulp van Wim Hof? Klik hier of hier.

portretshoot met Kristof Lemahieu meditatie

“Focus op ademhaling is dus ook een vorm van meditatie, de tweede pijler van de Wim Hof Methode. Ik spreek wekelijks af met een mental coach, Phong Huynh. Bij hem train ik mijn mentale evenwicht en veerkracht aan de hand van meditatieve bewegingsoefeningen. Hij leert me focussen en in het nu te blijven. De sessies met Phong gaan altijd door in de natuur, in mijn geval simpelweg in mijn tuin, in alle weersomstandigheden, en dus ook wanneer het sneeuwt of vriest. En dat brengt ons automatisch bij de laatste pijler van de Wim Hof Methode: koude training.”

Blootsteling aan koude heeft meerdere bewezen gezondheidsvoordelen, waaronder de training van het hart en vaatstelsel, een versterkt immuunsysteem en een verbeterde slaapkwaliteit. Maar bovenal is er geen betere manier om 100% in het nu te zijn en in connectie te komen met je eigen lichaam en met de kracht van de natuur, dan een paar minuten in ijskoud water. Ik neem dagelijks een koude douche en zwem meermaals per week in openlucht, zomer én winter. Ook wanneer het vriest en sneeuwt, zoals vorige week. Op die manier leer je stelselmatig je lichaam aan koude wennen. Niets meer healend dan een ijsbad nu en dan. Of een sneeuwdouche!”

portretshoot met Kristof Lemahieu sneeuw
portretshoot met Kristof Lemahieu sneeuw baard

“Ik zag behoorlijk wat boeken in je woning liggen. Daarnaast luister je ook regelmatig naar podcasts. Welke boeken of podcasts kun je ons aanbevelen?
Ik haal al jaren heel veel inspiratie uit The Tim Ferriss Show podcast. Veel van die afleveringen hebben mij de weg getoond naar fantastische boeken en andere bronnen over zelfzorg. Awareness van Anthony De Mello over bewustzijn, Waking Up van Sam Harris over meditatie, The 7 Habits of Highly Effective People van Stephen R. Covey over persoonlijke groei, Atomic Habits van James Clear over hoe je goede gewoontes kunt aanleren, Antifragile van Nicholas Nassim Taleb over sterker worden door manier waarop je omgaat met onzekerheid en tegenslagen, en tot slot enkele filosofische werken: van TaoTe Ching (The Book of The Way) van Lao Tzu over Letters From a Stoic van Seneca naar de trilogie The Way, the Enemy and the Key van Ryan Holiday. Als ik maar 1 boek zou mogen uitlichten, dan is het Man’s Search for Meaning van Victor Frankl. 

books

En tot slot, welke goeie raad of levenswijsheid wil jij ons meegeven?
Kristof: “Oei, ik ga mezelf echt niet toedichten dat ik met goeie raad of levenswijsheden kan strooien. Een paar quotes die mij altijd weer doen nadenken, kan ik wel geven.

Zoals:
“With despair, true optimism begins: the optimism of the man who expects nothing, who knows he has no rights and nothing coming to him, who rejoices in counting on himself alone and in acting alone for the good of all.” — Jean-Paul Sartre

Of, korter gezegd:
“If it is to be, it is up to me.” – George Raveling

portretshoot met Kristof Lemahieu levenswijsheid

De levenswijsheid van Kristof:
“If it is to be, it is up to me.”
– George Raveling –

fotografie en tekst: Catherine Vereecke • locatie: Brussegem


OP ZOEK NAAR EEN FOTOGRAAF VOOR JOUW PROJECT?
SHARE THIS STORY
COMMENTS
EXPAND
ADD A COMMENT