Alain Rinckhout

18 februari 2024

2024.

De creatieve uitdaging.

In het gezelschap van mijn camera reis ik van mens naar mens en maak ik unieke portretten. Portretten van mensen die ik al jaren ken óf recent ontmoet heb, iemand die ik bewonder óf iemand waar ik heel erg benieuwd naar ben. De drijfveer: mensen ontmoeten én in beeld brengen op mijn eigen eigenzinnige manier!

Deze week: Alain Rinckhout

Wie is Alain Rinckhout?

Ik leerde Alain pas heel recent kennen. Als partner van beeldend kunstenares Martine Jansen. Alain is acteur, een veelzijdig artiest met een hart voor improvisatie, kindertheater, animatie en presentatie! Wat Alain het liefst doet is: spelen! En is het leven niet 1 groot spel?! Toen ik hem ontmoette liet hij terloops vallen dat hij een kast had vol ‘kostuums’. De belletjes in mijn hoofd gingen meteen af. Het idee voor een volgende shoot was geboren.

Dat Alain acteur zou worden stond niet meteen in de sterren geschreven. Als kleine jongen was hij heel verlegen. Hij kwam moeilijk uit zijn woorden, durfde al eens te stotteren – ‘doddelen’ noemt hij het zelf. En toch … wanneer de familie bijeenkwam was het Alain die de show stal. Hij sprong op tafel en begon te improviseren. De hele show van Urbanus. Tot grote verstomming van de familie. Op dat moment ging een nieuwe wereld voor hem open. Het stotteren verdween naar de achtergrond. Acteren werd zijn levenspad.

Mijn vragen aan Alain Rinckhout

Je houdt van humoristisch kindertheater, van ontroerend theaterspel, van improvisatie. Maar wat was voor jou persoonlijk het hoogtepunt in je acteercarrière?
Alain: “Er ééntje uitkiezen is onbegonnen werk. Ik heb zoveel leuke dingen mogen doen. Maar een dagelijks hoogtepunt is dat ik erin geslaagd ben om enkel met mensen samen te werken die mij oprecht graag zien en me laten zijn wie ik ben. Mijn collega’s zijn mijn vrienden en omgekeerd.”

De liefde voor acteren is groot. Heel groot. Een missie. Maar stel dat je morgen een sabbatjaar kreeg, hoe zou je dat invullen?
Alain: “Dan zou eindelijk de televisieserie schrijven die al jaren in mijn hoofd zit. Een familie epos over een uitstervend beroep in een verdwijnende volkswijk in een vergeten tijd.”

Doorheen de jaren heb je heel wat opgebouwd, acts gecreëerd en een ware collectie aan kostuums vergaard. Als wie of wat zou jij in een tweede leven graag nog eens terugkomen?
Alain: “Superman. Die kan vliegen én de wereld redden.”

En tot slot, welke goede raad of levenswijsheid kun jij ons meegeven?
Alain: “Volg eens een improvisatiecursus. Niet noodzakelijkerwijs om op een podium te staan, maar simpelweg als verrijking. Improvisatie is het schoonste instrument ter wereld ! Het is een positieve levensvisie die mij helpt gelukkig te zijn en mij zelfs heeft geholpen in mijn donkerste uur.  Het zou een vak moeten zijn op school.” 

De levenswijsheid van Alain:
Zeg wat vaker JA!

fotografie en tekst: Catherine Vereecke • locatie: woonst Alain • www.alainrinckhout.be


OP ZOEK NAAR EEN FOTOGRAAF VOOR JOUW PROJECT?
SHARE THIS STORY
COMMENTS
EXPAND
ADD A COMMENT